Dio personala Eulexa uskoro će početi da se premješta na sjever Kosova, jer je u toj oblasti situacija složena zbog postojanja paralelnih institucija.

Portparolka Eulexa Karin Limdal je navela i da su evropski zvaničnici koji su posjećivali sjever Kosova imali zadatak da se zalažu za sprovođenje plana šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Petera Feitha.

Feithova strategija za sjeverno Kosovo podrazumeva podršku "međunarodne zajednice" u direktnom vezivanju evropske perspektive Srbije za smanjenje podrške Beograda "paralelnim strukturama" na sjeveru Kosova.

Taj dokument sačinili su Feith i privremena vlada u Prištini, a zamišljen je kao dio procesa decentralizacije na Kosovu, s ciljem da se preuzme kontrola nad sjevernim djelom Mitrovice.

Italijanski ambasador u Prištini Michael Giffoni, koga je Evropska unija prošlog oktobra imenovala za "koordinatora" za sjever Kosova, rekao je za agenciju ANSA da je "situacija na sjeveru promjenljiva i mnogo kompleksnija od situacije južno od Ibra".

On je ocjenio da je "potrebno da se usvoji zreo i razborit pristup i skoncentrisati se na mogućnost dijaloga među zajednicama, baveći se konkretnim potrebama i pitanjima suštinskim za narod".

"Treba pronaći zajedničku tačku i prekinuti sa stvaranjem mita od pitanja statusa Kosova", rekao je italijanski ambasador i dodao da je "od lokalne srpske zajednice dobio ohrabrujuće signale", prenjela je italijanska agencija.