U 81-godini, u četvrtak 28. januara, preselio je na Ahiret akademik Jašar Redžepagić, jedini Bošnjak član Akademije Nauka i Umjetnosti Kosova. Tim povodom je dan kasnije u Akademiji Nauka i Umjetnosti Kosova održana komemorativna sjednica. Ukopan je u gradskom groblju u Prištini. 

Akademik Jašar Redžepagić rođen je u Plavu 1929. godine, gdje je učio osnovnu školu, dok gimnaziju u Beranama i Peći. Studirao je pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1953. godine i doktorirao, također, u Zagrebu 1965. godine. Bio je prefesor Učiteljske škole i Gimnazije u Prizrenu, potom profesor i direktor jedne škole u Prištini, prefesor Više pedagoške škole u Prištini. Na Filozofskom fakultetu u Prišitni je radio do 1991. godine i do tada je imao zvanje redovnog preofesora. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Kosova od njenog osnivanja.

U toku profesionalne djelatnosti bavio se historijom pedagogoije (općom i nacionalnom), problemima teorijske i komprativne padagogije i metodologije pedagoških i albanoloških istraživanja. Akademika Redžepagića zanimaju i neka susjedna područja, npr. iz psihologije, književnosti za djecu i slično, poodavno se bavi iranološkim istraživanjima ovog dijela Blakana. Privlači ga poezija i književna kritika.

Autor je dvadestak knjiga i više od 400 naučnih i stručnih radova.

U toku radnog vijeka proučavao je i teme značajne za kosovsku i susjedne sredine. Bio je vrsni poznavalav Kongresa Prizrenske lige, dok se uporedo bavio i složenijim teorijskim istraživanjima iz pedagogije te nekim fenomenima iz drugih društveno-historijsklih nauka.

O položaju Bošnjaka i bošnjačke kulture na Kosovu i u Sandžaku i o ulozi odgojno-obazovnih institucija je dosta pisao. Svoje naučne radove i saopštenja je, između ostalog, objavljivao i u našem Alemu, a prije i u Selamu.

Koliko je rahmetli Redžepagić bio predan nauci i koliko je njegov istraživački duh bio nemiran govori i jedna njegova rečenica:

„Za intelektualnog radnika su čitanje i pisanje, ona intelektualna znatiželja i, koliko god je moguće, organiziran istraživački rad – najveći sadržaj i neuporediva vrijednosna kategorija s kojom, uz druge ciljeve i težnje, vezujemo i smisao postojanja.”

Alem