Kriminalci u zemljotresom razorenom Haitiju vrebaju ranjive žrtve, pa čak i siluju nemoćne žene u kampovima Port-au-Princea nakon prirodne katastrofe, piše list Times.

"Uz pomračenje koje se nadvilo nad glavni grad Haitija, banditi iskorištavaju priliku da uznemiravaju i siluju žene i djevojke u šatorima", saopštio je šef tamošnje policije Mario Andresol.

"Na ulicama imamo preko 7.000 zatvorenika koji su pobjegli iz zatvora tu večer kad se dogodio zemljotres... Trebat će nam pet godina da ih pohvatamo. Danas su poludjeli", riječi su Rachelle Dolce, stanovnice jednog od kampova i svjedokinje silovanja u jednom od šatora. Kaže da je čula muškarce koji prave buku i ženu koja se opire.

"Čula sam kako se unutra bore i vidjela sam odjeću na tlu", izjavila je Dolce. "Počela sam vikati i oni su potom otišli."

Podaci o učestalosti kriminala nisu poznati, ali međunarodne organizacije, poput Ujedinjenih nacija, bilježe brojne takve slučajeve.

Šef policije upozorava da gangsteri prodaju djecu i pokušavaju izvući korist iz haosa koji vlada u razorenom Haitiju.

Prije zemljotresa haićanska policija imala je 8.000 pripadnika, ali su mnogi poginuli i nestali.

"Izgubili smo 70 policajaca, skoro 500 ih je nestalo, a 400 povrijeđeno", raportira Andresol i opisuje kako se u redovima za hranu često događaju neredi.

"To privlači mase i bude problema u distribuciji hrane, rako da je apsolutno neophodno da imamo dovoljno hrane, vode, skrovišta za ljude i dovoljno sigurnosti", dodao je.

A da se ljudi tamo ne osjećaju sigurnima potvrđuje i Tina Irisia (45) koja kaže kako ima mnogo pljački stvari iz skrovišta.

"Ne osjećam se sigurno, ali nemam kuda otići", kaže ona.

"Samo Isus Krist vodi brigu o nama", dodaje njena susjeda Mariana Merise (40).

Ujedinjene nacije objavile su prošle sedmice da je mnogo djece nestalo iz bolnica u Haitiju. Američki State Department poručio je da sarađuje sa haićanskom vladom na borbi protiv trgovine ljudima.