Politička elita Srbije treba jasno staviti do znanja građanstvu da je Srbija spremna da bez Kosova uđe u Evropku Uniju, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, dok su do sada visoki zvaničnici govorili da Srbija bez Kosova neće postati članicom Evropske Unije.

On je dodao da je jasno da kosovski Albanci i Srbija sami neće naći dogovor dokle god EU ne bude izvesna budućnost, naglašavajući da će tek to promjeniti sadašnji izuzetno rigidan albanski stav, ali i naterati Srbiju da razmišlja o nekom veoma inovativnom rješenju za status Kosova, izjavio je Ivanović za novinu "Dnevnik".

Na pitanje da li je Srbija spremna da uđe u EU bez Kosova, Ivanović odgovara da Srbija ni danas ne kontroliše teritoriju Kosova, napominjući da će tako ostati sve dok Srbija ne postane članica EU i ne stvori se drugačiji politički i ekonomski ambijent koji će omogućiti historijski dogovor dveju strana.

Prema njegovim riječima "tu je Savjet Bezbjednosti i Rezolucija 1244, čija se uloga neće promjeniti".

"Uostalom, mi smo 2003. godine, prihvatili taj princip dvostrukog koloseka", rekao je Ivanović. "I to je potpuno racionalno, s obzirom na to da je interes svakog našeg državljanina, bez obzira na to gdje živi, da Srbija napreduje a ne da čeka zatrpana u rovu".

Ivanović je ocjenio da su inicijative pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i Albanaca da integrišu sjever Kosova u nezavisnu državu maskiranje stvarnih i ozbiljnih problema koji postoje na Kosovu.

On je za takođe izjavio da su stavovi Albanaca na vlasti prema sjeveru, zapravo, usmereni ka tome da otklone pažnju sa onog što su ključna pitanja na Kosovu.

"Oni na ovaj način pokušavaju da skrenu pažnju sa velikih problema koje kosovska Vlada ima, a to su korupcija, organizovani kriminal, umešanost politike u razne sfere života i teška socijalna situacija“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, predstavnici međunarodne zajednice koji ih u tome podržavaju imaju sličan problem.

Ivanović je takođe naglasio da se neće koristiti nasilna sredstva prilikom pokušaja reintegracije sjevera Kosova.