Mandat šefa Međunarodne civilne kancelarije (ICO) na Kosovu Pitera Feitha biće razmotren sljedećeg mjeseca od predstavnika 25 zemalja, članica Međunarodne nadzorne grupe (ISG), i takođe postoji mogućnost da Feithova ovlašćenja predviđena planom Martija Ahtisarija budu revidirana.

U Ahtisarijevom planu piše da će u roku od dvije godine nakon stupanja na snagu, Međunarodna nadzorna grupa razmotriti ovlašćenja šefa ICO-a sa ciljem da postepeno smanji obim njegovih nadlježnosti i učestalost njegovih intervencija.

Iza zatvorenih vrata politički direktori ministarstava spoljnih poslova zemalja članica ISG, razagovaraće o produženju mandata na osnovu plana Ahtisarija, koji predviđa ovu funkciju.

Na sastanku 8. februara, biće razgovarano i o strategiji za sjever Kosova.

Konsultacije direktora za Balkan ministarstava spoljnih poslova država članica ISG-a da revidiraju mandat Feitha, počele su prije nekoliko mjeseci. Holandski diplomata je 28. februara 2008. godine imenovan na dužnost Međunarodnog civilnog predstavnika. On je vrhovni autoritet za nadgledanje sprovođenja plana Martija Ahtisarija i ima izvršnu vlast da interveniše i otkloni poteze koji su u suprotnosti sa ovim planom.

Sljedeći sastanak Nadzorne grupe u Beču odnosiće se i na uspostavljanja strategije za uspostavljanje većih prava kosovskih institucija na sjeveru Kosova.

Od članica ISG-a se očekuje da pruže podršku tom planu, koji su izradile kosovske institucije i kancelarija Pitera Feitha.