Komandant snaga KFOR-a, general Markus Bentler izjavio je da je redukcija mirovnih trupa KFOR-a rezultat poboljšanja situacije na Kosovu, i nastavio kako je KFOR spreman da se suoči sa svakim eventualnim izazovom.

Bentler je na ceromoniji koja se inače organizuje početkom svake godine a na kojoj su bili prisutni domaci i međunartodni rukovodioci, te lideri političkih subjekata, ponovio da će KFOR ostati na Kosovu onoliko koliko je potrebno, dodajući da je smanjenje mirovnih trupa KFOR-a rezultat poboljšanja sigurnosne situacije na Kosovu.

"Godina koja je pred nama će biti godina promjena za KFOR. Za kratko vrijeme KFOR će smanjiti svoje trupe na 10 hiljada. Ovo smanjenje trupa je poslijedica velikog napretka koji je ostvaren n polju sigurnosti na KOsovu", rekao je Bentler.

Poslije analize desetogodišnjeg prisustva KFOR-a na Kosovu i misije čuvanja reda i mira koju je KFOR imao, komandant Bentler se obratio kosovskom narodu riječima, da bez obzira na smanjenje trupa, KFOR je spreman da se suoči sa svakim izazovom i da pomogne kosovskim institucijama, pogotovo Sigurnosnim snagama Kosova.

"Moja glavna poruka narodu Kosova je da će KFOR nastaviti biti snaga koja će biti spremna da se suoči sa svakim izazovom. Nastavićemo sa pomoći kosovskim institucijama. Nastavićemo i sa pomoći Sigurnosnim snagama Kosova, kad i gdje god je to moguće. Takođe spremno smo da prenesemo svoje odogovrnosti", izjavio je general Bentler.