Predstavnici institucija Kosova očekuju da će na sutrašnjem sastanku predstavnika Evropske komisije i Vlade dobiti dokument vodič za proces liberalizacije viza i za građane Kosova.

U okviru priprema za sutrašnji sastanak, radna grupa za liberalizaciju viza, koju predvodi ministar unutrašnjih poslova Kosova, Zenun Pajaziti, danas je ocenila da uključivanje Kosova u proces liberalizacije viza ostaje povezano sa dinamikom ostvarivanja tehničkih kriterijuma.

Ministar Pajaziti je ocenio da od toga zavisi da li će sledeća godina biti godina uključivanja Kosova u ovaj proces.

„Ako kažemo da će godina u toku biti godina ispunjavanja kriterijuma onda imamo veliku nadu da će 2011. godina biti odlučujuća za proces. Ono što želim reći je da smo spremni da se uključimo u ovaj proces i to odlučno zahtevamo od Evropske komisije“, rekao je Pajaziti. 

Ministar je priznao da su pred Kosovom mnogobrojni izazovi koje treba prevazići u procesu ka liberalizaciji viza i za građane Kosova. On je zatražio međunarodnu podršku, posebno u delu integrisanog rukovođenja granicom u severnom delu zemlje, ocenjujući to jednim od najvećih izazova.  

Zenun Pajaziti: Ako kažemo da će godina u toku biti godina ispunjavanja kriterijuma onda imamo veliku nadu da će 2011. godina biti odlučujuća za proces. Ono što želim reći je da smo spremni da se uključimo u ovaj proces i to odlučno zahtevamo od Evropske komisije

„Pred nama su izazovi koji se odnose na različite procese i političke teškoće. Vi znate da mi već dve godine radimo na integrisanom upravljanju granicom, na usaglašavanju zakonske regulative, na konkretnim merama, da imamo izuzetno veliko angažovanje kao i konkretno delovanje u skladu sa smanjenjem broja pripadnika KFOR-a“, rekao je  Pajaziti ističući da ima velikog angažovanja, ali da sve ne zavisi od kosovske strane, posebno u odnosima sa susedima.

Izrazio je uverenje da će se to prevazići ne samo angažovanjem institucija Kosova, već i međunarodnom podrškom.

U tehničkom pogledu Kosovo je sigurno da će do kraja godine ispuniti sve kriterijume za liberalizaciju viza, uključujući i biometrijske pasoše, sporazum o migraciji, do integrisanog rukovođenja granicom, međutim ostaju političke smetnje koje su odraz ne priznavanja nezavisnosti Kosova od  svih zemalja članica EU.

POLITIČKI ASPEKTI

Direktor za Evropsku uniju i NATO u Ministarstvu inostranih poslova Kosova, Asren Gashi, kaže da će bez priznavanja Kosova od strane svih pet zemalja članica EU koje to do sada nisu učinile, proces potpisivanja sporazuma sa Briselom biti veoma komplikovan.

„Dok ne budemo imali priznanje od pet zemalja članica EU ne možemo započeti proces predučlanjenja. Od sutra sa Evropskom komisijom razgovaramo o tehničkim aspektima, o aspektima ispunjavanja tehničkih preduslova. Druga faza su razgovori o politčkim aspektima“, rekao je Gashi. 

Dobar poznavalac Evropskih integrativnih procesa, Shenoll Muharremi kaže da se iz agende sutrašnjeg sastanka između predstavnika Evropske komisije i vlasti u Prištini jasno vidi da će tema biti liberalizacija viza.

Međutim, po njemu problematika Kosova i posebno nepriznavanje od strane svih zemalja članica Evropske unije može prolongirati proces liberalizacije viza sa Kosovom. 

“To će biti veliki pritisak ne samo na Vladu Kosova da ostvari preporuke EK, ali i na samu Evropsku komisiju da učini sve što je moguće da Kosovo u što kraćem roku bude deo procesa belog šengena“, smatra Muharremi. 

Da se u ovom slučaju pre svega radi o političkom procesu, a ne tehničkim preduslovima svedoči i izjava izvestioca za Kosovo Evropskog parlamenta, Urlike Lunacek.

Ona je tokom poslednje posete Kosovu izrazila bojazan da će, ukoliko Kosovo uspe da ostvari sve standarde i kriterijume, a ne prizna je pet zemalja EU koje to do sada nisu učinile, ovo biti politički problem.

U nemogućnosti da dobije dokument o vodiču za liberalizaciju viza, koji su dobile zemlje iz Belog šengena, Kosovo je na osnovu iskustava koje imaju zemlje regiona sačinilo svoj dokument koji je sličan dokumentu Evropske komisije.   

Očekuje se da će sutra predstavnici Evropske komisije zvaničnoj Prištini dostaviti dokument vodič koji predviđa sve kriterijume koje treba ispuniti da bi Kosovo postalo deo procesa liberalizacije viza.

Izvor: RSE