Zemljotrese izazivaju procesi u prirodi. Međutim, ako vjerujete u teorije zavjere – onda može da ih inicira i tajno američko oružje.

Nakon katastrofalnog zemljotresa na Haitiju u kome je poginulo 150 hiljada ljudi, sve su učestalije glasine koje prenose državni mediji u Venecueli, Rusiji i Iranu – da je ovu katastrofu navodno izazvao test američke mornarice, piše dopisnik engleskog servisa Radija Slobodna Evropa Robert Coalson.

Možda nije iznenađenje da su se pojavile glasine, već način na koji se šire. Najpre je veneceulanska TV ViVe objavila 18. januara, pozivajući se na izveštaj ruske severne flote, da je test američke mornarice izazvao zemljotres na Haitiju.

Ova televizija takođe tvrdi da je američka mornarica odgovorna i za zemljotres koji je 9. januara pogodio gradu Eureka na severu Kalifornije u kome nije bilo žrtava.

U izveštaju venecuelanske televizije se takođe tvrdi da su SAD napravile i testirale novo oružje koje bi upotrebile protiv Irana.

Ubrzo nakon toga, predsednik Venecuele Ugo Čavez je lično ponovio ovu tvrdnju na državnoj televiziji.

Njegov stav prenela je ruska televizija na engleskom – Russia Today.

“Lider Venecuele Ugo Čavez ponovo je optužio SAD da se ponašaju kao Bog – ovoga puta da stoje iza zemljotresa na Haitiju. Španski list ‘ABC’ navodi Čavezovu izjavu da je američka mornarica upotrebila oružje dovoljno snažno da izazove zemljotres na Haitiju. On je dodao da je ovoga puta reč samo o vežbi a da je krajnji cilj uništavanje i preuzimanje kontrole nad Iranom”.

Ruska televizija tvrdi i da Vašington koristi sadašnju humanitarnu krizu na Haitiju kako bi ga okupirala.

Po sistemu, gde ima dima ima i vatre, iranska Press TV na engleskom je preuzela ovu storiju od državnih medija iz Venecuele i Rusije.

U izveštaju iranske televizije se dodaje da je američki general Ken Kin (Keen) iz južne komande, a koji je sada na čelu ekspedicije SAD koja pruža pomoć Haitiju, već bio u ovoj zemlji u vreme zemljotresa.

To, prema tvrdnji iranske televizije, znači  da je Vašington znao kakve posledice može da izazove testiranje njegovog oružja.

Sve ove glasine mogu se pronaći na Guglu (Google) ako se otkuca HAARP. HAARP, je prema navodima američke vlade, istraživački program za studije jonosfere u cilju poboljšanja komunikacionih tehnologija. Prema teorijama zavere, i Rusija i Evropska Unija imaju slične programe kao i SAD, i, ako se primene, mogu imati pogubne posledice.

Glasine o uzrocima zemljotresa na Haitiju se šire Internetom poput munje na najneverovatnijim konstrukcijama.

Doduše, ruska televizija priznaje da je korišćenje “tektonskog oružja” omiljena tema teoretičara zavere. Međutim, kao primer navodi jedino tvrdnju zvaničnika u Tbilisiju da je zemljotres u Gruziji 2002. izazvala Rusija.

Indikativno je, međutim, da nijedan od ovih medija nije ni pomenuo izjavu agenciji Interfaks portparola ruske Severne flote, koji je kategorički demantovao da je ruska mornarica registrovala da je testiranje oružja američke mornarice izazvalo zemljotres na Haitiju. On je ocenio takve tvrdnje kao “naučnu fantastiku”.