Putem prijave prebivališta u Srbiji

Od septembra 2009. do maja 2011. godine, prema riječime Ivice Dačića, u to vrijeme ministra policije Srbije, 26.000 kosovskih Albanaca dobilo je srpski pasoš. Oni još važe. Koliko njih je došlo do srpskih pasoša ilegalno - ne zna se, pišu Večernje Novosti.

Do kraja aprila 2009. izdato je oko 5.600 novih, biometrijskih pasoša kosovskim Srbima i više od 1.500 kosovskim Albancima. U junu 2009. MUP Srbije prestaje sa izdavanjem biometrijskih pasoša rezidentima Kosova nezavisno od nacionalne pripadnosti.
Kako navodi list, prijava prebivališta u Srbiji u to vrijeme postala je unosan biznis. Prema saznanjima policije, Albanci su prvo na Kosovu tražili posrednika koji može da putuje slobodno u Srbiju i koji ima veze sa jedinicama Policije Kosova. Tamo, uz pismeno ovlašćenje od osobe koja se prijavljuje, posrednik dobija izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu. Posrednici su za nabavku dokumenata u prvo vrijeme tražili samo 100 eura. Sa izdatim papirima i bilo kojim drugim starim srpskim dokumentom (pasošem ili ličnom kartom, čak i ako je rok važnosti istekao) mogli su bez problema da putuju u Srbiju. U Srbiji su morali lično da traže nova dokumenta - biometrijsku ličnu kartu i pasoš. Da bi ih dobili, ispisivali su se iz svog kosovskog mjesta boravka i upisivali se na adrese u Srbiji.
Prema nekim procjenama, pišu Novosti, ovo je Albance sa Kosova koštalo između 2.000 i 7.000 eura, koliko su plaćali posrednicima i službenicima u administraciji, kao i osobama koje im "pozajmljuju" svoju adresu.
List navodi, da je samo od početka januara do kraja avgusta 2010, dnevno  prosječno 45 Albanaca sa Kosova tražilo prebivalište na teritoriji najveće niške gradske opštine Medijana. U ovom periodu blizu 11.000 Albanaca izrazilo je "želju" da postanu Nišlije na osnovu Zakona o prebivalištu i boravku građana.
U MUP-u Srbije nemaju podatke koliko je Albanaca sa Kosova prijavilo prebivalište na teritoriji Niša i koliko njih je zatim podnijelo zahtjeve za dobijanje putnih isprava.
Osim zakona, na građane Srbije sa prijavljenim prebivalištem na teritoriji Kosova u postupku prijavljivanja prebivališta na teritoriji Srbije primjenjuju se i odredbe Uredbe o postupku utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje pasoša za lica sa područja Kosova, prenose Novosti.
Uredbom je propisano da se u postupku prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta vrše bezbjednosne i druge provjere. Cilj je utvrđivanje istinitosti podataka i priloženih isprava.