Pripadnici KFOR-a otvorili su prije podne granični prelaz Jarinje. Saobraćaja nema zbog barikada koju su postavili Srbi u petak.

Uklanjanje postojećih, podizanje novih barikada, još jedna neprespavana noć i neizvesnost, obeležili su na sjeveru Kosova proteklu noć koja je prošla mirno.

Pored barikada dežurali su građani u iščekivanju rešenja za krizu koja traje više od 15 dana.

U blizini graničnog prelaza Jarinje otežano je kretanje meštana, koji ne mogu svojim vozilima da izađu iz sela, a pješice mogu samo uz dozvolu vojnika i to provlačeći se kroz bodljikavu žicu.

O tome su juče razgovarali sa zamenikom šefa UNMIK-a Robertom Sorensenom od koga su zatražili da im pomogne i omogući slobodu kretanja.

Među građanima sa sjevera Kosova rastu neizvesnost i napetost zbog krize. Oni ipak ističu da su odlučni da mirnim protestima i građanskom neposlušnošću iskažu svoje neslaganje s pokušajem Prištine i dijela međunarodne zajednice da ih integrišu u kosovske institucije.

Osnovnih životnih namirnica na severu Kosova ima dovoljno. Saobraćaj se odvija otežano sporednim putevima, a od juče međunarodne snage kontrolišu i putnički voz koji saobraća iz Kraljeva do Zvečana.