Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je večeras zabrinutost zbog smrti ključnog svjedoka na suđenju bivšem komandantu  Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Limaju i pozvao na jačanje sistema zaštite svjedoka.

Portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Colville rekao je da je teško ustanoviti razloge zbog kojih se ubio zaštićeni svjedok Agim Zogaj, ali da taj slučaj povećava zabrinutost za zaštitu svjedoka na Kosovu.

"Dok je teško za ustanoviti tačne razloge njegovog samoubistva, ovaj slučaj samo povećava našu već dugotrajnu zabrinutost za zaštitu svjedoka na Kosovu", ukazao je u saopštenju portparol visokog komesara UN za ljudska prava.

Zogaj je trebalo da svedoči na suđenju Ljimaju i još devetorici optuženih za ratne zločine 1999. godine u selu Klečka na Kosovu.

"Pozivamo na uspostavljanje efikasnog i nezavisnog sistema zaštite svjedoka i žrtava na Kosovu. Samo efikasan i dobro finansiran sistem zaštite svjedoka i žrtava na Kosovu, može pomoći žrtvama da dodju do pravde i da se stavi tačka na nekažnjavanje za zločine iz prošlosti", rekao je portparol visokog komesara UN za ljudska prava.

U saopštenju se podsjeća da je njemačka policija u zvaničnom izvještaju saopštila da se Agim Zogaj obesio u parku u Duisburgu.

RSE