Srbi na Jarinju odbili su prijedlog šefa UNMIK-a da uklone barikadu. KFOR proširio zonu na Jarinju.

Šef UNMIK-a Farid Zarif razgovarao je sa Srbima na graničnom prelazu Jarinje i predložio im da uklone barikadu, a međunarodne snage će, zauzvrat, prestati da svakodnevno prebacuju kosovske carinike na prelaze.
 
Građani su to odbili i prenijeli Zarifu da je za njih apsolutno neprihvatljivo da na graničnom prelazima na sjeveru Kosova budu locirani kosovski carinski službenici.
 
Zarif je objasnio da su kosovski carinici neopreativni i pitao da li zbog jednog čovjeka koji ne radi ništa i nema nikakve dužnosti treba blokirati slobodu kretanja.
 
Građani su na to odgovorili da na sjeveru Kosova ne smije biti carinika Kosova, da to nije granica, a da je carina element državnosti, kao i da je apsolutno neprihvatljivo da se kosovske institucije šire na sjever Kosova.

Samo desetak minuta nakon posjete šefa UNMIK-a Farida Zarifa prelazu Jarinje, KFOR je proširio bezbjednosnu zonu tako što su se vojnici velikom brzinom spustili iz baze do barikade, na šta su se okupljeni građani povukli.

Ubrzo zatim KFOR je, ispred posljednje krivine do prelaza Jarinje, postavio znakove upozorenja na obodu proširene zone, a preko megafona upozorava građane da se ne približavaju.

Granični prelaz Jarinje više nije moguće videti, pošto je sada bezbjednosna zona KFOR-a proširena na više stotina metara od prelaza.

Građani koji su se povukli, uz pomoć dva kamiona, napravili su novu prepreku na magistralnom putu ka Jarinju. Na prostoru koji je proglašen bezbjednosnom zonom čuje se rad teške mehanizacije.