Sloboda izražavanja, organizovani kriminal i korupcija, glavne su brige EU kada je u pitanju Kosovo, navodi se u nacrtu izvještaja Evropske komisije o Kosovu.

Taj izvještaj bi trebalo da bude usvojen sljedećeg meseca.

List Koha ditore navodi da je imao uvid u nacrt dokumenta, koji će biti razmatran na još tri sastanka EK, ali da sadržaj ne bi trebalo da bude radikalno izmjenjen.

U izvještaju se jasno ukazuje da je u nekim oblastima postignut napredak, ali u njemu ima zabrinjavajućih tačaka o kritičnom stanju u oblastima kao što su vladavina zakona, organizovani kriminal, korupcija, javni tenderi i kao najviše zabrinjavajuća tačka, sloboda izražavanja.

"U periodu vanrednih parlamentarnih izbora i odugovlačenja izbora za predsjednika Kosova od strane Skupštine, postignut je slab napredak što se tiče plana reformi na Kosovu. Izbore su pratili ozbiljni nedostaci kojima se definitivno treba pozabaviti. Ustavni sud je igrao važnu ulogu i na taj način pokazao kako treba da se sprovodi odgovornost’’, navodi se, između ostalog, u ovogodišnjem izvještaju o napretku, koji će biti usvojen i biti objavljen 12. oktobra u Briselu.

Istog dana EK će objaviti izvještaj koji se odnosi na sve kandidate obuhvaćene paketom proširenja EU.