Dva dana prije početka procesa registracije u Makedoniji prijeti veliki kolaps, ne zbog političkih stavki, nego iz tehničkih razloga. Nema centra za trening gdje nije došlo do problema. Izvori unutar Državne popisne Komisije su izjavili da svi članovi Komisije su istog stava da postoje veliki tehnički nedostaci koji otežavaju početak procesa registracije.

S druge strane, Albanci, članovi Državne popisne komisije Makedonije, sinoć su napustili rad komisije, čime se dovodi u pitanje sprovođenje najavljenog popisa stanovništva i imovine, zakazanog za 1. oktobar.

U nedostatku zvaničnih informacija, neki mediji su javili da su potpredsjednik Komisije Abdulmenaf Bexheti i članovi albanske nacionalnosti dali ostavke, jer su nezadovoljni zbog neispunjenih političkih i tehničkih uslova za održavanje popisa.

Pretpredsjednica Državne popisne komisije Vesna Janevska izjavila je da još nije dobila njihove ostavke, a iz stranke DUI najavljena je zvanična izjava za sutra.

Ranije danas za agenciju MIA Janevska je izjavila da će popis početi u subotu u osam sati i da će se sprovoditi prema zakonu.

Glavni razlog za podjeljenost je različito tumaćenje člana 6 iz zakona o popisu, u odnosu na popisivanje građana koji žive u inostranstvu duže od godinu dana.

Zakon predviđa da se popisuju građani koji žive u inostranstvo manje od 12 mjeseci, dok članovi komisije koji su turske i albanske nacionalnosti traže da se popisom obuhvate i svi oni koji žive u inostranstvu duže od godinu dana, ali koji su u trenutku sprovođenja popisa došli u Makedoniju.

U međuvremenu, političke stranke i nevladine organizacije počele su kampanju za podsticanje građana da se odazovu na popis.