Nema rezultata lobiranja predstavnika kosovskih vlasti u Njujorku, vezanog za nova priznanja nezavisnosti Kosova, piše Koha Ditore.

List navodi da, mada je potpredsjednik Vlade Kosova Behgjet Pacolli prije mjesec dana najavio da će u septembru pet država priznati kosovsku nezavisnost, ali Nigerija, Mali, Čad, Togo i Gabon to nisu učinili.

Istovremeno Koha Ditore piše i da Vlada Kosova nije spremna za nastavak pregovora sa Beogradom, navodeći da Priština smatra da bi tehnički dijalog trebalo da uključi pravila o kaznenim mjerama za odsustvo konstruktivnosti i podsticajne mjere za iskazanu fleksibilnost.

Takav zahtjev je predočen posredniku Evropske unije Robertu Cooeru u srijedu u Briselu, izjavila je šef kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri.

"Zatražili smo da se razjasni situacija vezana za primjenu dogovora. Cooperu smo predali izvještaj Vlade Kosova o situaciji na terenu, što se tiče primjene dogovora", rekla je Edita Tahiri, dodavši da je od EU zatraženo da nagradi konstruktivan stav Prištine.

"Zatražili smo da se Kosovu omogući da uđe u ugovorni odnos sa EU. Takav pozitivan stav Kosova prema EU bi trebalo da bude cijenjen", kao konstruktivan prilaz dijalogu, izjavila je Edita Tahiri.