Najava imenovanja posebnog izaslanika Evropske unije za sever Kosova otvorila je dileme da li to znači jačanje evropskog prisustva u tom delu Kosova ili smanjenje uticaja Medjunarodne civilne kancelarije.

Hoće li to pomoći integraciji podeljene Mitrovice ili sačuvati još izvesno vreme status kvo u delu koji ne kontrolišu institucije Kosova.

Šef Medjunarodne civilne kancelarije (MCK) na Kosovu Piter Fejt je prošle nedelje potvrdio da će italijanski ambasador u Prištini Majkl Đifoni biti posebni izaslanik EU za sever Kosova. On je kazao da će to pomoći jačanju prisustva EU u tom, za sada, najneuralgičnijem delu Kosova.

Politički analitčar iz Prištine Ilir Deda ocenjuje da će ovo imenovanje još više izbledeti ulogu MCK, kao jedine međunarodne institucije na Kosovu koja priznaje nezavisnost zemlje.

„Ovom odlukom je oslabljena MCK kao jedini legiitmni predstavnik koja podržava nezavisnost Kosova. Imenovanjem italijanskog ambasadora ostaju nejasnoće u ovlašćenjima Specijalnog predstavnika EU na Kosovu. Postavlja se pitanje dali će to značiti olakšavanje komunikacija izmedju Eulex-a i paralelnih struktura, dali će to biti integracija ili meka podela“, kaže Deda.

Sa ovakvim stavom se ne slaže sadašnji predsednik Opštine Mitrovica, bivši premijer Kosova, Bajram Rexhepi. On ocenjuje da lokalni Srbi neće pružati takav otpor prema izaslaniku EU, kao što je to bio slučaj sa drugim medjunarodnim strukturama.

„Specijalni predstavnik EU, čiji deo pretenduje da bude i Srbija, ima veću specijalnu težinu. Tako da ja mislim da će to stvoriti povoljniju situaciju za integraciju Srba u demokratske procese i institucije“, kaže Rexhepi.

Istovremeno, iz kancelarije predstavnika EU još nisu precizno pojasnili odgovornosti i ovlašćenja Đifonija, kao što nije saopšteno kada će on zvanično biti imenovan i od koga.

Utvrđivanje puta ka izdvajanju severa?

I dok su predstavnici vlasti u Prištini pozdravili ovaj planirani korak EU, dotle Ilir Deda misli da Vlada Kosova a ne EU ona koja odredjuje svoje prirotete, integraciju podeljenog grada.

„Nikada neće biti rezultata od prisustva medjunarodnih struktura na severu do trenutka kada Vlada Kosova bude sever Kosova utvrdila svojim prioritetom“, kaže Deda.

U cilju integracije lokalnih Srba u kosovsko društvo MCK je u Mitrovici, kao i druge medjunarodne institucije prisutne na Kosovu, otvorila kancelariju. Medjutim uprkos prisustva predstavnika UNMIK- a, EULEX-a i MCK na severu i dalje nastavljaju da funkcionišu paralelne strukture koje podržava i finansira država Srbija.

Deda izražava bojazan da imenovanje specijalnog izaslanika za sever Kosova otvara put utvrdjivanju severa kao posebnog eniteta u okviru Kosova, što bi prema njemu značilo otvaranje pregovora o tom delu zemlje.

„Razgovori o severu Kosova će započeti nekoliko meseci nakon proglašavanja odluke Medjunarodnog suda pravde. To je agenda Srbije. Tu opciju podržava i deo medjunarodne zajednice i kao uvek Kosovo ostaje poslednje u stvaranju politika za svoju državu“, kaže Deda.

Medjutim, Bajram Rexhepi odbacuje ovu mogućnost.

„Veoma je jasno, na indirektan način je to rečeno da će Srbija prihvatiti granicu nezavisno od toga dali priznaje nezavisnost Kosova. Takvih je signala mnogo i vrlo su jasni. Mislim da je glavni cilj da se olakša angažovanje Eulex-a, MCK i integracija srpske zajednice“, kaže Rexhepi.

Piter Fejt je pre nekoliko dana rekao da će imenovanje Đifonija njemu olkašati „mnogobrojne poslove koje ima na Kosovu“.

RFE