Međunarodni tim naučnika najveće laboratorije za nuklearnu fiziku na svetu (CERN) registrovao je neutrino čestice koje se kreću brže od svjetlosti. Ovo otkriće u okviru eksperimenta nazvanog „Opera“, moglo bi da poljulja jedan od fundamentalnih principa fizike, Einstein teoriju relativiteta.

Naučnici iz najveće laboratorije za nuklearnu fiziku na svijetu (CERN), uspjeli su da registruju neutrino čestice, koje su najneobičnije čestice poznate u fizici. Ove subatomske čestice se kreću brže od brzine svetlosti.

Otkriće neutrino čestica bi moglo ozbiljno da uzdrma ključni dio Einstenove teorije relativiteta, po kojoj se u univerzumu ništa ne kreće brže od svjetlosti.

Antonio Erediato iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) rekao je za Reuters da su trogodišnja merenja pokazala da se neutrini kreću za sada najvećom brzinom u kosmosu od 299.799 kilometara u sekundi.

Ta brzina zabilježena je u snopu neutrina ispaljenom iz CERN-ovog sjedišta u Ženevi ka jednoj laboratoriji udaljenoj 730 kilometara u Italiji.

Naučnici su tri godine merili kretanje neutrina i zabilježili da se kreću 60 nanosekundi brže od svjetlosti.

„Rezultati su izuzetno pouzdani, ali je potrebno da i druge kolege obave testiranja kako bi ih potvrdili", naveo je Erediato.

Ukoliko dođe do potvrde, ovo otkriće će opovrgnuti ključni dio Einstenove „specijalne teorije relativiteta" iz 1905. godine po kojoj se ništa u univerzumu ne kreće brže od svjetlosti.