Posljednje sedmice mjeseca septembra, Zavod za osiguranje na Kosovu očekuje se da će podnijeti zahtjev za članstvo Kosova u Centralnom zavodu za Zeleni karton u Bruxellesu, prenosi Koha Ditore. Direktorica Zavoda za osiguranje Kosova, Vlore Obërtinca, rekla je da Kosovo sada ulazi u fazu u kojoj sva vozila pri ulaska u našu zemlju treba biti oslobođena od trenutne naknade koja se odnosi na privremeno osiguranje vozila.

Jedini koji ima pravo podnijeti zahtjev u ime Kosova je Zavod za osiguranje.

"Mi smo u stalnom kontaktu. Moramo imati podršku većine članova Centralnog zavoda za što brži pristup Kosova u zonu zelenog kartona", rekla je Obërtinca.

Ona nije dala pojedinosti koliko može to potrajati do prihvatanja Kosova kao dijela korišćenja kartona od momenta aplikacije.


Zeleni karton

"Zemlje imaju različite okolnosti pristupanja članstvu zelenom kartonu. Problem je u tome da Kosovo nije članica Ujedinjenih naroda. Pravilo je da sve zemlje članice UN-a se pridružuju direktno zelenom katronu. Sada je otvoren put da u bliskoj budućnosti bude primarno članstvo Kosova, kako bi postao punopravan član ove porodice", rekla je Obërtinca. Prema njezinim riječima, punopravno članstvo stječe se članstvom Kosova u UN.

"Ako postoji konsenzus većine članova i zemalja s većim uticajem, i naprave izuzetak za Kosovo, tu će biti povoljnijih okolnosti. Imamo veliku podršku od zemalja koje imaju veliki uticaj ", rekla je ona.

Obërtinca je rekla da s činjenicom da se Kosovu odobrava aplikacija, vjeruje da će doći do njegovog prihvatanja u Centralnom zavodu za Zeleni karton.

Za 10 godina, članstvo Kosova u ovom Vijeću je povezano stolicom u UN. To je bio glavni argument da direktori Centralne banke koriste kao izgovor za odbijanje Kosova u međunarodne sigurnosne mehanizme. Ono što se moglo uraditi već 10 godina, Centralna banka je rekla da će se dogoditi na kraju septembra, kada će podnijeti zahtjev za prijem u Vijeće zavoda u Bruxellesu, uprkos što je stolica u UN-u predaleko. Nakon sastanka sa delegacijom Vijeća biroa održanom u proljeće, od vođa Centralne banke Kosova kao direktne pratioce rada industrije osiguranja, stoji da se u septembru očekuje zahtjev Kosova u Generalnu Skupštinu Zelenog kartona.



"Ako Kosovo bude prihvaćeno ili se eventualno iznađe neko privremeno rješenje, onda će se otvoriti put vozilima sa registracijama Kosova da se slobodno kreću u drugim zemljama, a također prizna Zeleni karton svih građana Kosova i sugrađana koji posjećuju Kosovo", stoji u prethodnom obavještenju Centralne banke.

U nedostatku Zelenog kartona i pravne infrastrukture, tržišno osiguranje funkcioniše s pravilnicima i nekoliko sporazuma koje su s Komisijom za konkurencije opisani kao monopolistička.