Kosovske institucije su u fazi razrade plana za nabavku dva helikoptera i nekoliko oklopnih vozila za potrebe policije, prenosi list “Zëri”.

“Zëri” ističe da situacija na sjeveru Kosova nakon povratka policije i carinske kontrole na prijelaze kod Jarinja i Brnjaka ističe potrebu za takvom opremom.

List navodi da je ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi zatražio nedavno kupovinu dva helikoptera i druge sofisticirane opreme za policiju u akcijama primjene zakona.

Rexhepi je bio primoran da zatraži kupovinu helikoptera pošto su pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU bili “na milosti i nemilosti” Kfora kada su krenuli u akciju na sjeveru Kosova.

Zvaničnici u Prištini su potvrdili da je projekat za jačanje logistike za kosovsku policiju u osnovi dobio zeleno svjetlo od kosovske izvršne vlasti, ali se očekuje izdvajanje sredstava u narednih nekoliko dana, kada projekat bude predstavljen kosovskoj skupštini.

Planira se da se za kupovinu dva helikoptera izdvoji oko 20 miliona eura.

Govoreći o neophodnosti opremanja kosovske policijije helikopterima i oklopnim vozilima, Rexhepi je zatražio od članova Komisije za bezbjednost da pruži podršku planu, koji se može implementirati u kratkom vremenskom periodu.

Kosovska policija, iako je nastala prije 12 godina, ima nekoliko oklopnih vozila i šest pilota u svojoj strukturi, ali ne i vazduhoplove.