Predsjednik Srbije Boris Tadić pokušaće u New Yorku da na sastancima sa svjetskim liderima dobije podršku da se trenutna kriza na carinskim prelazima na Kosovu rješi uz primjenu plana Ban Ki Moona iz 2008, piše beogradski list "Blic" pozivajući se na izvore bliske Tadiću, prenosi Koha Ditore. To bi, procenjuje se, bio uvod da se u međunarodnoj zajednici prizna da je „sjever nešto posebno“ i uvod u pregovore o autonomiji ili čak i podjeli.

Zasjedanje Generalne skupštine UN koje je počelo juče biće prilika da se Tadić sretne sa najvišim zvaničnicima SAD, Rusije i EU i da u tim susretima dobije podršku za stavove Beograda. Jedan od tih bilateralnih sastanaka mogao bi biti i susret s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton. Pored toga što će tražiti način da sadašnju situaciju rješi u korist Srba, a to podrazumijeva povlačenje kosovskih carinika i policajaca sa Brnjaka i Jarinja, Tadić će probati i da otvori kanal za pregovore o sjeveru.

"Trenutno se ključna bitka vodi oko toga da li će se uvažiti realnost na sjeveru Kosova, koja se ne može uporediti sa ostatkom Kosova. Za sjever nije moguće predvidjeti simetriju ni u jednom rješenju sa jugom Kosova, tako da će od ishoda "carinskog spora" zavisiti i princip dijaloga i političkih pregovora u vezi drugih pitanja na Kosovu", kaže za "Blic" Nikola Jovanović, urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija".