Od četvrtka EULEX ima odrešene ruke za hapšenje poslanika Fatmira Limaja, koji je i u srijedu bio pozvan na ispitivanje od strane tužilaštva vezano za navodnu zloupotrebu položaja kao ministar transporta.

Izvori portala "Koha Ditore" bliski Ustavnom sudu su rekli da njegova odluka, koja skida imunitet poslanicima, stupit će na snagu u trenutku objave, koja će se dogoditi u četvrtak.

"Do danas, praksa je bila da je odluka stupala na snagu danom potpisivanja i njenim objavljivanjem u javnost. Objava u "Službenoj novinama" je prema pravilniku sudske procedure i u nijednom slučaju do sada Sud nije povezivao stupanje na snagu objavljivanjem u "Službenim novinama", rekao je izvor, koji je naglasio da tužitelji imaju odrežene ruke kako bi djelovali.

No, EULEX koji ima izvršnu vlast i koji je izdao nalog za hapšenje poslanika Fatmira Limaja, koji ima i optužnicu za ratne zločine i ispitan je za ekonomski kriminal, čeka na djelovanje kada rješenje o imunitetu poslanika bude objavljeno u "Službenim novinama".

Glasnogovornik ove misije, Nicholas Hawton je rekao da EULEX razmatra odluku Ustavnog suda i ne želi da puno govori o mogućnostima hapšenja. On je rekao da će EULEX komentirati slučaj tek nakon što cijeli tekst odluke bude saopšten strankama i bude objavljen u "Službenim novinama" u dogledno vrijeme.

Međutim suočavanje sa tužilaštvom Limaja nije završeno u srijedu. Ono će biti nastavljeno i 10 i 12 oktobra. On se u utorak nije obratio novinarima, ali njegov advokat Tahir Rrecaj, i dalje vjeruje da je njegov klijent nevin.