Carina Kosova je obavjestila da prema posljednjim informacijama pristiglim od zvaničnika carine na graničnom prelazu "Bijela zemlja" srpski carinski dužnosnici nisu dopustili izvoz kosovske robe u Srbiju.

Kamioni sa robom proizvedenom na Kosovu, koji su sinoć pušteni na teritoriju Republike Srbije i poslati na Carinski terminal u Preševu danas su vraćeni na granicu sa Kosovom. Od njih je zatraženo da posjeduju dokumentaciju takozvanih paralelnih poreskih institucija Republike Srbije na Kosovu, jer je prema srpskim zvaničnicima izdata dokumentacija od Institucija Kosova neprihvatljiva.

Povratak kamiona koji su ušli u Srbiji je za Radio Slobodna Evropa potvrdila i Mimoza Kusari-Lila, Ministar Trgovine i Industrije

"Informisani smo da su kamioni, koji su sinoć ušli na teritoriju Srbije vraćeni na Kosovo. Neznamo još detalje i razloge povratka ovih kamiona", rekla je Kusari-Lila.

Ministarka Kusari - Lila je takođe izjavila da će odluka o povratku recipročnih mjera prema Srbiji biti ponovo vraćena, samo se trebaju koordinirati neki koraci.

"Odluka o reciprocitetu će biti donijeta, samo radimo na koordinisanju nekih koraka, jer sporazum se treba poštovati od obeju strana. Očekujemo konačnu potvrdu o povratku kamiona", rekal je Kusari-Lila.