Američko-albanski list "Iliria" tvrdi da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani sa više aspekata i predstavljaju građane drugog reda.

"Iliria" je podsjetila da bez glasova albanske nacionalne manjine Crna Gora nikada ne bi dobila nezavisnost.

To bi, kako se navodi, moglo lako da eskalira i proširi se na ostale nacionalnosti i manjine koje žive u Crnoj Gori.

Analizu “Albanci u Crnoj Gori - Čekajući Godoa”, koju prenose podgoričke “Vijesti”, sačinili su ekonomski eksperti i jedan od osnivača Albansko-američke fondacije Kafo Boga i profesor političkih nauka na Univerzitetu u Birmingemu Stephen Wolf, s ciljem da, kako se navodi, prikaže trenutnu situaciju i položaj Albanaca u Crnoj Gori.

“Privatizacija u Crnoj Gori i ekonomske reforme stvorile su socijalnu nestabilnost, ali i raširile korupciju, što je doprinelo povećanju tenzija između Albanaca i Crnogoraca. Te tenzije bi mogle lako da eskaliraju, što bi se moglo proširiti i na ostale nacionalnosti i nacionalne manjine u Crnoj Gori”, piše u analizi.

Autori, dodaje se, ocenjuju da su Albanci u Crnoj Gori diskriminisani sa više aspekata, te da država suspenduje primjenu zakona kad se radi o toj nacionalnoj manjini, što je primetno kroz proces privatizacije.

“Lokalne vlasti rijetko su uključivale vlasnike čija su prava ignorisana. Jedan od takvih primjera suspenzije zakona je privatizacija oko 500 hektara zemlje prodatih za šest centi po metru kvadratnom i to, ako je vjerovati lokalnoj populaciji, rođaku bivšeg premijera Mila Đukanovića”, ističu autori ne precizirajući o kojoj se lokaciji ili više njih radi.