Poslanik Partije za demokratsko djelovanje Riza Halimi upozorio je danas u Beogradu da je najava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o blokiranju prelaza prema Kosovu koje koriste Albanci opasna, i da može destabilizovati jug Srbije.

U dijelu sjednice Skupštine Srbije za postavljanje pitanja, Halimi je kazao da je izjava Dačića uznemirila Albance u opštinama na jugu Srbije i upitao da li Vlada Srbije stoji iza najava o blokadi tih prelaza zbog krize na prelazima na sjeveru Kosova Jarinje i Brnjak.

On je ocjenio da bi zatvaranje "graničnih prelaza" koje je pomenuo Dačić, značilo dodatnu diskriminaciju Albanaca.

Halimi je zatražio od Vlade Srbije, premijera Mirka Cvetkovića i predsjednika Republike Borisa Tadića da objasne namjere i strategiju prema Albancima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Halimi je pitao da li je u teškoj ekonomskoj situaciji potrebno zatvaranje prelaza ka Kosovu koje koriste Albanci dok se odseljavaju, nemajući perspektivu za normalan život.

On je kazao da se postavlja pitanje da li su namjera i cilj masovni odlazak Albanaca sa juga Srbije, i podsjetio da je prije nekoliko mjeseci bila ugrožena vizna liberalizacija.