List "Zëri" prenosi da se razmatra da se sjever Kosova stavi pod privremenu međunarodnu upravu, da bi se trenutno izbjegli nasilje i sukobi.

Međunarodni izvori u Prištini su naveli da je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće da se govori o brzom rješenju za sjever.

Zbog toga, da bi se izbjeglo nasilje, napetost i eskalacija sukoba, po njima se u međunarodnim krugovima sada ozbiljno postavlja pitanje stavljanja sjevera pod međunarodnu privremenu - prelaznu upravu.

Kaže se da je raspoloženje zapadne politike da ovu privremenu upravu vodi EU, dok srpski zvaničnici favorizuju ulogu SB UN.

List podsjeća da je prje početka pregovora o statusu Kosova Kontakt grupa odredila principe na osnovu kojih će status biti rješen.

Jedan od principa je i nedeljenje Kosova i nepromjenljivost njegovih granica.

Akcijom od 16. septembra na prelazima 1 i 31 na severu Kosova, ocenjuje list, kao da je upućena jasna poruku Srbiji da neće dobiti taj dio.

"Ali, istovremeno je i faktičko stanje na terenu sa blokadama i barikadama i predaja stanja u ruke paralelnim strukturama, uputilo izgleda istu poruku i zvaničnoj Prištini, da nemenjanje granica ne znači da joj se otvara prostor za nove akcije na sjeveru", navodi list.