Vlasti u Prištini će napraviti plan za sjever Kosova. U slučaju da se Srbi suprotstave nasiljem, vratiće im se istom mjerom, kaže Bajram Rexhepi.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je rekao za beogradski “Danas“ da se sa Eulexom i Kforom razgovara da li i kada treba početi akciju uklanjanja barikada.

"Razgovaraćemo s Eulexom i Kforom o tome šta ćemo s barikadama. To u nadležnosti Kfora i Eulexa. Tokom nedelje razgovaraćemo o mogućim opcijama. Ljudi ne mogu biti taoci raznih kriminalnih grupa", rekao je Rexhepi.

Rexhepi je rekao da treba smiriti tenzije " jer se život mora vratiti u normalu" .

On je dodao da situacija na Jarinju i Brnjaku nije održiva i da se "mora misliti o dobrobiti građana sjevera Kosova, koji su taoci kriminalnih i političkih radikalnih grupa. Upravo zbog običnih građana pokušaćemo da što prije deblokiramo situaciju. Kada je riječ o uvozu i izvozu robe, situacija nije toliko dramatična, jer postoje drugi međugranični prijelazi preko kojih trgovina može da se odvija.

Na pitanje da li će na pucnje biti odgovoreno pucnjima, Rexhepi je odgovorio:

"Vjerovatno. Ni Kfor ni policija Eulexa neće samo skrštenih ruku gledati šta se dješava."

Rexhepi je rekao i da nema planova za upotrebu specijalne jedinice kosovske policije ROSU na sjeveru Kosova.

"Ovaj plan je zajednički napravljen s Eulexom i Kforom. Sve je utanačeno i poštuje se u potpunosti. Mi nemamo nikakve planove u vezi s tim", rekao je on.