Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je da SAD snažno podržavaju proširenje vlasti Prištine na celoj teritoriji Kosova, saopštila je press služba kosovske predsjednice Atifete Jahjaga, koja se danas u Njujorku srela sa šeficom američke diplomatije.

"Sekretarka Clinton je rekla da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i proširenje kosovskih vlasti na cijeloj teritoriji. Američka državna sekretarka je saopštila da je saradnja sa Evropskom unijom i njenom misijom na Kosovu, Eulex, od posebnog značaja", navodi se u saopštenju predsjednice Kosova.

Prema riječima Jahjage, Clintonova je obećala da će SAD nastaviti da pomažu Kosovu u evropskim integracijama i da dijalog sa Srbijom predstavlja jedini put napred.
 
"Američka državna sekretarka je rekla da dijalog sa Srbijom predstavlja jedini put napred i pozdravila je posvećenost Kosova tom procesu. Ona je dodala da SAD nastavljaju da ohrabruju ostale države da priznaju nezavisnost Kosova", kaže se u saopštenju.
 
Jahjaga je, kako je navedeno, obavjestila američku državnu sekretarku da je akcija kosovske vlade u tri sjeverne opštine preduzeta u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i sa Eulexom i Kforom.
 
Ona je rekla da je Priština posvećena dijalogu s Beogradom "radi pronalaženja rješenja za praktična pitanja od obostranog interesa".
 
Susretu Jahjage sa Clintonovom prisustvovao je i premijer Hashim Thaçi. Jahjaga i Thaçi se nalaze u Njujorku povodom redovnog godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN.