Deblokada puteva koji vode prema graničnim prelazima 1 i 31 na sjeveru Kosova nije u nadležnosti kosovske policije. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je izjavio da su za to odgovorni KFOR i EULEX i da o tome momentalno ne postoji nijedan plan. On je, takođe dodao da nema problema ukoliko se za deblokadu zahtjeva uključenje kosovske policije.

„Oni imaju alternativne puteve za korišćenje, ali ukoliko smetaju KFOR-u, barikade će odmah biti uklonjene“, tvrdi Rexhepi. U ovoj situaciji bez ijednog plana za objezbjeđivanje slobode kretanja, Rexhepi je pozvao srpske građane da umjesto što se okupljaju na barikade počnu pripreme za jesenju i zimsku sezonu.

„Mnogo bi bilo bolje onim Srbima koji borave na barikadama da se pripremaju za jesen i zimu nego da ostaju tamo, ali je to njihov problem“, poručio je Rexhepi.

On je odbacio informacije da su carinici srpske nacionalnosti odbili da idu na carinske punktove 1 i 31, ali ako se tako nešto dogodi on je poručio:

„Ako su sprečeni zbog barikada treba da obavjeste o tome, ali ako odbijaju da se vrate na posao  biće otpušteni s posla“.

Ministar Rexhepi, takođe odbacuje mogućnost da bi sjever Kosova mogao biti tema razgovora sa Srbijom.

„To je unutrašnje pitanje Kosova i neće biti dijaloga sa Srbijom“, zaključuje Rexhepi.