Ekspert za jugoistočnu Evropu sa londonskog Univerzitetskog koledža, Eric Gordy, smatra da su i Priština i Beograd veštački proizveli situaciju na sjeveru Kosova i da će eventualni sporazumi biti nametnuti spolja i "sklepani na brzinu".

"Ako se nameću spolja, to onda znači da će ta rješenja biti sklepana na brzinu, da neće dovoljno uzeti u obzir interese ljudi na terenu i da ni na Kosovu ni u Srbiji neće biti percipirana kao legitimna", rekao je Gordy za Radio Slobodna Evropa.

Što se tiče političkog vođstva i na Kosovu i u Srbiji, Gordy smatra da su oni napravili istu računicu - da imaju više koristi od eskalacije, nego od rješavanja problema dogovorom i smirivanjem strasti.

Navodeći da je Srbija veštački proizvela ovu krizu oko sjevera Kosova, Gordy dodaje da ona nije u tome usamljena i da premijer Kosova hashim Thaçi ima istu strategiju.

"Svjestan da međunarodna zajednica neće sama, bez pritiska učiniti mnogo, da Evropa nije pokazala preveliko interesovanje za Kosovo, Thaçi je kreirao incidente koji će protresti to zamrznuto stanje i pokrenuti do tada neaktivne faktore na akciju", ocjenjuje Gordy.