Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaçi zajedno sa ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajem susreli su se u nedjelju u Njujorku sa Generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom i tom prilikom zatražili njegovu podršku i Organizacije Ujedinjenih nacija a akcijama Vlade u uspostavljanju reda i zakona na sjeveru Kosova.

List „Zëri“ prenosi da su čelnici Kosova takođe, zatražili od Ban Ki Muna da utiče na Srbiju i njene prijatelje da napusti ratnohučkačku  politiku koja dovodi u opasnost stabilnost regiona. Istovremeno je rečeno da Generalni sekretar Ujedinjenih nacija podržava uspostavu vladavine prava na cjeloj teritoriji Kosova i zatražio nastavak dijaloga između Prištine i Beograda. 

On je kazao da je značajna koordinaija institucija Kosova sa mirovnim snagama KFOR-a i EULEX-om u uspostavi mira na sjeveru Kosova.

"Najvažnije  je uspostavljanje  reda  i održavanje stabilnosti u ovom dijelu Kosova“, kazao je  Ki Mun, dodajući da otvorena pitanja strane "treba da riješavaju kroz dijalog i da Ahtisaarijev plan nudi najbolje mogućnosti za srpsku zajednicu".

Thaçi i Jahjaga su zatražili od Ban Ki Muna i što skoriji prijem Kosova u članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim institucijama.

Predsjednica Jahjaga se, takođe oštro suprostavila podjeli Kosova i davanju specijalnog statusa Sjeveru.