Nema rješenja dok se ne shvati koje rješenje više nikad neće biti moguće, a to je povratak Kosova u Srbiju, i to treba jasno reći. Stalno se pregovara pod pritiskom radikalno nacionalističkog shvatanja Kosova kao albanske države, s jedne strane, i s druge strane pod pritiskom srpske politike da ne pristane da Kosovo bude nezavisno, ocjenio je uzroke kosovske krize u razgovoru za "Blic" Žarko Puhovski, ugledni zagrebački filozof, profesor univerziteta i ekspert za filozofiju politike.

- U tom odnosu ne može doći do većih pomaka, već samo do sitnih, koji iako veoma važni, zapravo samo odlažu rješavanje problema. Na svakom sledećem koraku, međutim, ti problemi postaju komplikovaniji. Treba donijeti neku stratešku odluku, a prije izbora se, naravno, to ne može očekivati - objašnjava Puhovski.
 
Žarko Puhovski, koji je nedavno bio gost na prvom Beogradskom bezbednosnom forumu, ističe paradokse koji otežavaju rješavanje kosovskog problema, počev od toga da Brisel očekuje da Beograd učini ono što nisu učinile ni sve članice EU - da prizna Kosovo, pa do toga da se Boris Tadić bori za interese stanovništva koje će “sutra glasati protiv njega”.

- Pritisak spolja nije jedinstven jer zbog zemalja koje nisu priznale Kosovo nema jedinstvenog stava EU, a unutar regije ni u Srbiji ni na Kosovu nema dovoljno snage da se preduzmu radikalni koraci. Interegnum će biti produžavan sve dok tako bude - smatra Puhovski.