Predsjednik srbijanskog SPO-a Vuk Drašković izjavio je da Srbija treba da prihvati dio plana Martija Ahtisarija koji obezbjeđuje autonomiju i evropske garancije za zaštitu Srba.
Drašković je u intervjuu srbijanskim "Novostima" ukazao da je "diplomatski nemoguće vratiti suverenitet nad Kosovom izgubljen prije 12 godina", a da bi eventualni pokušaj rata značio "nacionalnu katastrofu".

"Nastavkom nerealne i neostvarive politike izgubili bismo i EU došlo bi do egzodusa Srba sa Kosova, a Srbija bi ponovo postala remetilački faktor u regionu, zarobljena u tragičnoj politici sukoba sa svima", upozorio je lider SPO-a.

Upitan da li bi pristajanje na dio plana Ahtisarija koji garantuje prava Srba predstavljalo faktičko priznavanje nezavisnosti Kosova, Drašković je odgovorio odrično.

"Ne. To bi bilo prihvatanje realnosti i najboljeg što je u datim okolnostima u interesu Srba na Kosovu i Srbije", rekao je Drašković i dodao da od Srbije niko i ne traži formalno priznanje Kosova.

Drašković smatra da Srbija mora da se okrene Srbima koji žive na Kosovu, a ne da godišnje troši stotine miliona eura na plaćanje navodnih "kosovskih ustanova" preseljenih u Srbiju.