Šljunkom blokiran glavni most u Mitrovici, koji spaja južni i sjeverni dio grada. Na sjeveru Kosova mirno, ali napeto, uoči dana za kada je najavljeno postavljanje carinika na sjeveru Kosova.

Vijest je za Radio Slobodna Evropa potvrdio glasnogovrnik Policije Kosova za region Mitrovice, Besim Hoti.

"Ono što karakterizira proteklu noć u Mitrovici je postavljanje najmanje četiri kamiona šljunka na glavnom mostu preko rijeke Ibar u Mitrovici i oštećenje jedne sigurnosne kamere na sjeveru Mitrovice".

"Policija Kosova, EULEX i KFOR će koordinisati daljni rad. Važno je da nema grupa ljudi oko mosta na Ibru. Policija Kosova je podigla nivo sigurnosti u mješovitim zonama za stanovanje na sjeveru", rekao je Hoti.

Glavni most na Ibru, koji dijeli Mitrovicu na sjeverni srpski i južni albanski dio grada, od ponoći je neprohodan, jer su na sredini izručene velike količine šljunka. Svi ulazi iz južnog u sjeverni dio Mitrovice sada su blokirani.

Zbog šljunka na kolovozu usporen je saobraćaj i na ostalim putevima, a Srbi na taj način kontrolišu ko prolazi ka sjeveru Kosova i ostaju spremni da u svakom trenutku blokiraju drumove.

U blizini glavnog mosta, sinoć se okupila grupa uglavnom mlađih Mitrovčana koji su protestovali zbog najave Prištine da će dovesti albanske carinike i policajce na granične prelaze Brnjak i Jarinje.

Noć ne severu Kosova protekla je mirno, ali sa približavanjem sutrašnjeg dana rastu napetost i neizvesnost.