Kosovski premijer Hashim Thaçi kaže da će kosovska vlada 16. septembra početi da sprovodi plan operacija za početak kontrole punktova na Jarinju i Brnjaku.

"To je akcioni plan za uspostavljanje granične kontrole na prijelazima 1 i 31 na Jarinju i Brnjaku”, rekao je Thaçi na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini.

Akcioni plan je, naveo je Thaçi, dogovoren sa Eulexom i Kforom.

"Postigli smo potpunu saglasnost. Kfor i Eulex će djelovati u skladu sa mandatom, a kosovski organi, policija i carina će imati izvršni i komandni mandat i tehnički će nadgledati kontrolu robe i putnika", kazao je Thaçi.

On je ocjenio da su preterane procjene da zbog akcije kosovske vlade i otpora lokalnog stanovništva može da dođe do krvoprolića.

Thaçi ni jednom rečju tokom predstavljanja plana za uspostavljanje kontrole na puntovima 1 i 31 nije pomenuo slanje policijskih trupa na sjever Kosova, ali je kazao da će kosovske institucije biti beskompromisne prema kriminalnim strukturama u tom dijelu Kosova.

On je poručio žiteljima sjevernog dijela Kosova da akcija i plan kosovske vlade nisu upereni protiv njih, već da imaju za cilj da stvore uslove za bolji život i uklanjanje kriminala.

Thaçi je za Beograd rekao da njegovi predstavnici pokazuju “frustracije i da treba da odustanu od destabilizacije stanja na sjeveru”.

Thaçi je ranije za list "Koha ditore" rekao da će Eulexa ulogu glavnog zakonskog subjekta na sjeveru Kosova preuzimaju kosovske institucije.

“Prvo će početi da funkcioniše granični prijelaz 31 (kod Brnjaka) koji će biti pod vlašću i pod policijskom i carinskom komandom Kosova, dok će na prijelazu 1 ( kod Jarinja ) početi tehničke pripreme za stvaranje uslova za rad”, naveo je Thaçi.

Za akciju slanja specijalnih jedinica policije na sever krajem jula, Thaçi je rekao da je bila pravedna, ustavna i zakonska.

“I naše angažovanje za uspostavljanje reda i mira i jačanje suvereniteta, konsolidaciju države slanjem Specijalnih snaga Kosova je dobrodošlo i biće podržano od strane Eulexa i NATO-a”, tvrdi kosovski premijer.

On je dodao da će kosovske institucije dogovor o carinskim pečatima sporovoditi sa EU i SAD, a ne sa Beogradom.

"Implementaciju sporazuma ćemo sprovesti s međunarodnim faktorom, a ne sa Srbijom", rekao je Thaçi u intervjuu Radiju "Slobodna Evropa"- redakciji na albanskom jeziku.

Upitan šta će biti ako Beograd, kao druga strana u dijalogu, ne bude spreman za sprovođenje dogovora, Thaçi je odgovorio da je Beograd u ovom procesu "u potpunosti bez uticaja".

On je naveo da je, poslije sporazuma sa Kforom početkom avgusta, došao trenutak za primjenu sporazuma za uspostavljanje kontrole na punktovima kod Jarinja i Brnjaka.

Za prihode sa tih punktova, prikupljene za robu iz Srbije, Thaçi je kazao da će biti uplaćivani direktno u budžet Kosova.