Ko su Goranci? Njihova veza sa Srbijom preko Koordinacionog centra za Kosovo i kako im se žestoko suprotstavlja bošnjačka zajednica na Kosovu  na koje gleda kao na "Bošnjake pod srpskom kontrolom", sadržaj je jedne od depeša američke ambasade u Prištini koju je na svojim stranicam objavio Wikileaks.

Depešu prenosimo integralno uz prijevod na bosanski... 

1. (C) REZIME. Goranci, mala slovensko-muslimanska (Slavic Muslim) zajednica koja se nalazi u izolovanim planinama na jugu Kosova u opštini Dragaš, održava bliske veze sa srpskom vladom. Srpska sredstva za paralelni obrazovni sistem je jedna takva jaka veza, kao što su i subvencije, posao i penzija koje plaća Koordinacioni centar Beograda za Kosovo (KCK). Kao quid pro quo, možda, aparat Koordinacionog centra za Kosovo je povećao pritisak na Gorance da se ustroje prema liniji Beograda i da se povuku iz svoje već ograničenu saradnju sa vladom Kosova i međunarodnom zajednicom. Gorancima se takođe žestoko suprotstavlja bošnjačka zajednica na Kosovu, ključni saveznik u procesu nezavisnosti Kosova; Bošnjaci gledaju Gorance kao "Bošnjake pod srpskom kontrolom" i borili su se da im se uskrati poseban jezik ili druga prava. Dok su ukupne tenzije u Dragašu niske, nedavno bombardovanje srpske banke, koja je glavna tačka transfera za sredstva iz Beograda, mogla bi nagovestiti nevolje u budućnosti.
KRAJ REZIMEA.

Ko su Goranci?

2. (C) Trenutno brojeći oko 5.000 ljudi (od prije 1999. godine, procjena od 16.000), zajednica Goranaca je slovenska muslimanska grupa sa prebivalištem u najjužnijoj tački na Kosovu, u opštini Dragaš. Goranci, bivši pravoslavni Srbi, koji su živjeli u planinskim oblastima ("Gora" znači "planina" u starom srpskom jeziku), bili su primorani da pređu u islam u zamjenu za prihvatanje pomoći od svojih otomanskih vladara u vrijeme suše i manjak usijeva. Zadržavajući jedinstveni identitet, Goranci su uvijek govorili srpski i odlučili su da zadrže bliske veze sa Beogradom. To je zauzvrat postalo kontinuirani izvor trvenja sa susjednim kosovskim Albanacima i bošnjačkom zajednicom u Dragašu. Dodajući potencijalnim trvenjima, tvrdokorni elementi, kako unutar tako i van zajednice Goranaca guraju svoje članove da se ustroje prema liniji Vlade Srbije čak i bliže nego u prošlosti. Nedavni razvoj situacije ilustruje pritiske sa kojima se suočavaju Goranci - neki kao rezultat njihovog sopstvenog izbora – čekajući konačno određivanje statusa Kosova.

Obrazovanje - ključna karika

3. (C) Glavna veza koju Goranci održavaju sa Beogradom odnosi se na obrazovanje. Vlada Srbije ima centralnu i rastuću ulogu u pružanju obrazovnog materijala ovoj zajednici, nastavni program, udžbenike, plate, učitelje, pa čak i školske zgrade. (Napomena: Goranci su rado i dosljedno prihvatali ovu pomoć, umjesto integracije u obrazovni sistem PISU). Kao što smo primjetili uz pomoć Vlade Srbije na Kosovu, obrazovanje Goranaca postaje više politizovano u posljednjih nekoliko mjeseci. 10. oktobra 2007., državni sekretar u srpskom Ministarstvu za Kosovo, Dušan Proroković, posjetio je Dragaš, isporučujući udžbenike za učenike Gorance. Reagujući na ovo, 11. oktobra, opštinski direktor za obrazovanje Dragaša, Xhemil Iliazi (etnički Albanac) je najavio da planira da zatvori srednju školu u selu Mlike osim ako Goranci ne počnu da koriste nastavni plan i program Vlade Kosova.

4. (C) Iliazi nam je rekao privatno da je bio pod pritiskom da tako uradi od strane lokalnih kosovskih bošnjačkih političara, koji kao još jedna slovensko-muslimanska zajednica na Kosovu, ali bez veze sa Beogradom, pokušava da primora Gorance da se identifikuju kao Bošnjaci, sa pretpostavljenim ciljem formiranja većeg političkog uticaja. Tenzije između Bošnjaka i Goranaca dovele se u stvari do potpune paralelizacije obrazovnog sistema Goranaca. Goranci su, u većem dijelu, prihvatili taj ishod, bez ikakvog pokušaja da se ublaže zabrinutosti PISU. Nova paralelna srednja škola je otvorena u selu Mlike, a postoje tri paralelne osnovne škole za Gorance u Dragašu. Svi koriste samo srpski nastavni plan i program.

(nastavak u sutrašnjem članku)

Originalni tekst na engleskom jeziku možete vidjeti na adresi: http://wikileaks.ch/cable/2008/01/08PRISTINA51.html