Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi optužio je predstavnike međunarodnih organizacija da prisluškuju njegove telefonske razgovore sa premijerom Hashimom Thaçijem.

Rexhepi je članovima skupštinske Komisije za bezbjednost rekao da je akcija na sjeveru Kosova 25. jula bila brzo planirana, jer je strahovao da će biti otkrivena.

"Međunarodni predstavnici prisluškuju moje razgovore s premijerom Thaçijem i kasnije ih dekonspiriraju. Zbog toga je brzo planirana akcija na sjeveru Kosova", kazao je Rexhepi, prenose svetske agencije.

Rexhepi je kazao da je pri kraju izrada plana za "uspostavljanje reda i zakona" na prelazima "1" i "31" i ocjenio da je stanje "mirno, ali vrlo osjetljivo".

Rexhepi je rekao da očekuje proteste kada policija i carina Kosova u saradnji sa KFOR-om i EULEX-om rasporede pripadnike granične policije i carinske službenike na prelaze Jarinje i Brnjak.

Vršilac dužnosti generalnog direktora policije Kosova Shpend Maxhuni je dodao da policija Kosova, u punoj koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om, određuje mjere za ponovan rad na prelazima Jarinje i Brnjak.