Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima Jarinje i Brnjak moglo bi da bude odloženo. Sporazum o pečatima za Beograd ne podrazumijeva i uspostavljanje carina na sjeveru Kosava, piše danas list “Zëri”.

Sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo bi da bude odloženo zbog visokog stepena rizika ali i reakcija koju Beograd najavljuje da će sprovesti preko struktura instaliranih na sjeveru Kosova, prenosi danas list “Zëri”.

Iako su vladini funkcioneri najavili da je njihov plan u završnoj fazi i da će zajedno sa KFOR-om i EULEX-om početi sa postepenim i delimičnim otvaranjem prelaza kod Jarinja i Brnjaka i stavljanjem u funkciju kosovske carine, ovaj plan se ni malo ne sviđa Beogradu.

Bez obzira, dodaje list, na to što je prihvatio carinske pečate Kosova, Beograd je sada uputio signale strancima a preko njih i vladinim institucijama u Prištini da sporazum o pečatima ne podrazumijeva uspostavljanje carina na sjeveru.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi, kaže da nakon akcije za preuzimanje prelaza 1 i 31, sada je u konačnoj fazi plan za njihovo funkcionisanje.

"Predviđeno je da plan bude primenjen od 16. septembra na osnovu sporazuma Prištine i Beograda o priznavanju carinskih pečata“, rekao je Rexhepi.

On je dodao da je plan za 16. septembar u završnoj fazi a u njegovoj primjeni učestvovaće lokalne vlasti, pripadnici EULEX-a i KFOR-a.

"Do utorka, ovaj plan će biti gotov kako bi njegova primjena počela 16 septembra. Plan podrazumijeva funkcionisanje graničnih prelaza 1 i 31, onako kao što funkcionišu ostali prelazi na teritoriji Kosova", kazao je Rexhepi.

Po njegovim riječima, sva roba koja podleže plaćanju akciza, preorijentisaće se sa ovih prelaza na prelaz kod Merdara, znači, preko prelaza 1 i 31 neće prolaziti nafta, naftni derivati, cigarete, ....

Bazirajući se na totalno suprotne stavove Prištine i Beograda u vezi carina, međunarodni izvori ne isključuju mogućnost odlaganja primjene ovog plana.

Po njihovim riječima, Beograd je poslao samo poruke o mirnim protestima, ali treba imati na umu i činjenicu da na sjeveru vrlo lako može doći do eskalacije situacije, s obzirom na to da tamo postoje oružane grupe, koje najviše pogađa funkcionisanje granica, prenio je izvor lista.

List prenosi da Vlada Kosova treba da zna da nijedan plan na sjeveru ne može primjeniti bez pomoći međunaronih institucija na Kosovu, jer se 25. jula pokazalo da je kosovska policija slabo naoružana u slučaju otpora od strane Srba na sjeveru, za koje kažu da imaju snažnu podršku u naoružanju i tehnologiji komuniciranja.

"Jedno je sigurno, KFOR ne može zauvijek da prevozi carinike na prelazima na sjeveru Kosova i zbog toga je potrebno političko rješenje dveju strana, kako bi pripadnici policije i carine sami išli na ove prelaze", rekao je izvor lista.