Tuđman je jednostavno bio impresioniran Miloševićem i zaključio je da ako Srbija može širiti granice može i Hrvatska ostvariti svoje interese u BiH...

- Slobodan Milošević najveći je krivac za rat 90-ih godina na prostorima bivše SFRJ, a Franjo Tuđman je odmah iza njega - ustvrdio je to bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u velikom intervjuu koji je dao za beogradski dnevni list Press.

- Bolje da smo spriječili rat nego što smo se upustili u ratnu "avanturu". SFRJ je imao tri integrativna faktora - Tita, Savez komunista i JNA. Tito je otišao sa životne i političke scene, Savez komunista se raspao, a Armija je tražila svog sponzora. Trebalo je doći do novog političkog dogovora, ali Milošević nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ. Ja sam kao predsjednik Predsjedništva SFRJ predložio da republike proglase samostalnost, istog dana potpišemo konfederalni sporazum i postavimo rok od tri do pet godina u kome bismo utvrdili da li nastavljamo dalje ili svako ide svojim putem, kao dobri susjedi. Milošević to nije prihvatio - opisao je Mesić događaje koji su prethodili ratu na području bivše Jugoslavije.

Milošević je lagao svijet i Srbe


- Milošević je lagao svijet tvrdeći da se zalaže za SFRJ, a Srbe je varao tako što im je govorio: "Uzmite oružje, 'donesite' teritorij i svi ćemo živjeti u istoj državi". Tuđman je bio uvjeren da dobar dio međunarodne zajednice podržava Miloševića. Tuđman je jednostavno bio impresioniran Miloševićem. Franjo je onda odlučio - ako Srbija može širiti svoje granice, onda bi bilo dobro tražiti da Hrvatska ostvari svoje interese u BiH. I tako je počeo rat - objasnio je bivši predsjednik za Press.

Odgovarajući na novinarski upit bi li on pozdravio Antu Gotovinu i čestitao mu na Oluji Mesić je rekao da svatko gleda istu stvar iz svoje pozicije te da je za Hrvate Oluja posljednja ofenzivna bitka koju je vodila hrvatska vojska poslije koje se sve rješavalo pregovorima.

- Budući da pregovori do tada nisu uspijevali Hrvatska je morala na takav način riješiti problem. Oluja je jedna od najznačajnijih bitaka hrvatske vojske u ratu i u njoj ili poslije nje je bilo nedozvoljenih radnji i zločina za koje se mora odgovarati - rekao je Mesić odgovarajući na upit na koji način gleda na Oluju.

Ocjenjujući trenutne odnose dvaju zemalja Mesić smatra da su u redu i da se razvijaju uzlaznom putanjom kao i da će biti pojedinih izjava koje će narušavati te odnose.

Za poruke koje su jedno drugom proteklih tjedana međusobno upućivali premijerka Vlade RH Jadranka Kosor i predsjednik Srbije Boris Tadić, smatra da su u funkciji domaće politike kao i da se i u Hrvatskoj i u Srbiji zahuktava predizborna kampanja te da na te poruke treba gledati sa toga gledišta.

Hrvatska i Srbija moraju surađivati

 - Ne bi to trebalo uzimati kao bilo kakvo skretanje sa našeg osnovnog puta, a to je naša međunarodna suradnja i međusobna pomoć u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. A naš najvažniji zajednički cilj je ulazak u Europsku uniju. I to moraju znati i Jadranka Kosor i Vuk Jeremić - istaknuo je Mesić dodajući da Hrvatska i Srbija moraju surađivati kao i da će se Hrvatska, kada uđe u EU zalagati za ulazak u njen sastav cijele jugoistočne Europe, uključujući i Srbiju.

Komentirajući svoje političke ambicije rekao je kako ih nema, ali i da je njegova jedina ambicija da na sljedeći parlamentarnim izborima u Hrvatskoj pobjedi opcija za koju će glasovati kao i da već zna koja je to opcija.