Jeremić prekrio lice dlanovima i dugo ih držao tako kad mu je rečeno da je nezavisnost Kosova neizbežna.

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić početkom decembra 2007. suočio se sa surovim i nepopustljivim američkim stavom da će Srbija morati da prizna Kosovo ako želi nastavak evroatlantskih integracija! Na sastanku sa američkim ambasadorom pri UN Alejandrom Wolffom 7. decembra 2007. u Njujorku jasno mu je rečeno da je „kraj puta“ kad je riječ o Kosovu, poslije čega je Jeremić emotivno reagovao.

„Ambasador Wolff je rekao emotivnom Jeremiću: Stigli smo do kraja puta, nezavisnost Kosova je neizbježna! Srbija treba da se suoči sa ovom realnošću i prestane da se samopovrijeđuje. Ako odlučite drugačije, to će biti samo na štetu Srbije“, rekao je Wolff Jeremiću.

Wolff je zatim rekao da „SAD razumiju da je srpskim liderima teško da se odreknu Kosova, ali da je to cijena ako žele integraciju  u evroatlantske institucije“.

„Poslije duge pauze, tokom koje je Jeremić spustio svoje lice na dlanove i sakrio ga, srpski ministar spoljnih poslova je rekao da je shvatio poruku i da je sastanak završen“, stoji u ovom izveštaju američkog diplomate iz misije pri UN.

Inače, razgovor Wolffa i Jeremića bavio se tada aktuelnim posrijedovanjem tzv. trojke, predstavnika SAD, EU i Rusije, u pregovorima između Beograda i Prištine. Jeremić je rekao da nije od pomoći to što SAD podstiču priču o nezavisnosti Kosova. On je tražio i da se pregovori nastave, ali ga je tu Wolff sasekao konstatacijom da se došlo „na kraj puta“.



Dokument možete pogledati ovdje.