Međunarodna civilna kancelarija na Kosovu odbacila je tvrdnje da je Piter Feith zatražio da se problemi na sjeveru Kosova rješavaju idejom „Ahtisaari plus“, odnosno prema modelu Katalonije.

U subotu Euobserver je prenio da je šef Međunarodne civilne kancelarije Piter Feith objasnio da je najbolji model za trajno rješenje "Ahtisaarijev plan plus", kojim se daje autonomija sjevernom Kosovu po pitanjima kao što su obrazovanje i zdravstvo, ali kojim se isključuje bilo koji oblik podjele Kosova.

Međutim, glasnogovornik u Međunarodnoj civilnoj kancelariji Dren Selimi odbacio je tvrdnje da Piter Feith traži rješenje za Kosova izvan Ahtisaarijevog plana, na osnovu kojeg je proglašena njegova nezavisnost.

„Kako pokazuje i transkript intervjua, Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu nije spomenuo izraz 'Ahtisaari plus' i nije predložio nijedan model, odnosno drugi plan osim Ahtisarijevog plana. U stvari on je sugerisao da su mnogi ljudi shvatili i počeli da govore o koristima Kosova i sjevernih opština od Ahtisaarijevog plana, onako kako je u njemu i napisano“ kazao je Selimi, prenosi list „Ekspres“.

On je pojasnio da je Međunarodni civilni predstavnik spomenuo Kataloniju kao primjer gdje je jedna teritorija  sa različitim kulturnim identiteom u potpunosti uključena u teritoriji jedne moderne evropske države Španije. Prema njegovim riječima Feith je pokušao da se fokusira na rješenje koje je izvodljivo za narod Kosova u jedinstvenim okolnostima Kosova.