Crna Gora će na Čakoru otvoriti i novi granični prijelaz prema Kosovu, piše beogradski dnevnik “Novosti“.

Prijelaz, i to zajednički, sa vlastima Kosova, drugi zajednički prijelaz u Crnoj Gori (prvi je Debeli brijeg sa Hrvatskom), biće otvoren baš na Čakoru, na putu Murino-Peć, u mestu Kotlovi, ispod Bjeluhe, i nešto ispod sadašnje granične linije između Crne Gore i Kosova.

- Novi granični prijelaz biće zajednički. Verovatno će deo radova na njemu finasirati EU. Od Vlade Crne Gore su opredeljena sredstva za njegovu gradnju. Postoji velika zainteresovanost i u ovom dijelu Crne Gore za otvaranje puta i prijelaza preko Čakora. Podršku toj ideji dale su osim opštine Plav i susedne opštine Andrijevica i Berane - kaže za “Novosti” predsjednik opštine Plav Skender Šarkinović.

On je sa predsjednikom opštine Peć, dr Ali Berišom, u nekoliko navrata razgovarao o realizaciji ovog projekta, o čemu su prve razgovore 2007. godine vodili tadašnji premijeri Crne Gore i Kosova Milo Đukanović i Agim Çeku.

Prva faza projekta je već prvi kraju, a odnosila se na asfaltiranje puta Murino-Čakor, dok je sa kosovske strane u završnoj fazi asfaltiranje sedam kilometara deonice od Kućišta pa do teritorije Crne Gore.

- Smatram da će otvaranje tog puta doprinjeti i bržem povratku lica raseljenih sa Kosova kojih u Plavu, Andrijevici i Beranama ima prilično, ali i bržoj i kraćoj vezi osim sa Kosovom i sa jugom Srbije, Makedonijom i tim dijelom Evrope - kaže Šarkinović.

On naglašava da je izgradnja moderne saobraćajnice i to sa tunelom kroz Čakor, na ovom putnom pravcu, koji je u funkciji „ko zna od kada“ ušla i u prije dve godine usvojen Prostorni plan Crne Gore.

- Ne smjemo zanemariti činjenicu da na Kosovu trenutno boravi oko 10.000 ljudi sa raznih strane svijeta, angažovanih na raznim projektima pod okriljem međunarodne zajednice. Otvaranjem ovog puta i graničnog prijelaza, njima otvaramo severoistok Crne Gore pun lepote, ali i približavamo jug Crne Gore - kaže Šarkinović.