Vlasti u Prištini i međunarodni predstavnici na Kosovu finaliziraju operativni plan povratka carinske i policijske kontrole na prelazima na sjeveru Kosova, na osnovu postignutog sporazuma u Briselu prije nekoliko dana o ukidanju trgovinskog embarga između Kosova i Srbije.

Plan je sačinila Vlada Kosova i on je u načelu prihvaćen od predstavnika EULEX-a, KFOR-a, Evropske unije i američke ambasade u Prištini.

Izvori lista „Ekspres“ bliski glavnim akterima ovog plana su kazali da je planom predviđeno da komandu nad  carinom i policijom preuzmu kosovske vlasti, dok će operativni dio ostati u nadliježnost EULEX-a.

"To znači da će EULEX-ovi carinici cariniti robu, dok će njihovi naredbodavci biti kosovski carinici“, izjavio je listu „Ekspres“ visoki zvaničnik Vlade Kosova koji je želio ostati anoniman.
Prema njegovim riječima, slično će biti i sa policijom.

„Početak sprovođenja ovog plana treba da počne 16. septembra“, kazao je pomenuti izvor.

On je dodao da će na početku carinici i policija biti na graničnom punktu 31, a kasnije i na prelazu 1, kada se bude stvorila odgovarajuća infrastruktura. Kao što je poznato, carinski punkt 1 je zapaljen krajem jula mjeseca.

“Dok će KFOR, na osnovu postignutog sporazuma, patrolirati i kontrolisati alternativne puteve između Kosova i Srbije“, kazao je izvor lista „Ekspres“.