Kosovski zvaničnici su odbacili mogućnost da sjever Kosova dobije autonomni status kao Katalonija u Španiji.

Prijedlog o kojem je dan ranije govorio šef Međunarodne civilne kancelarije Pieter Feith nije naišao na podršku predstavnika institucija Kosova.

Šef kosvske diplomatije Enver Hoxhaj je u intervijuu za italijansku agenciju ANSA rekao da je paket Ahtisarija jedino rješenje koje može obezbjediti stabilnost na Balkanu.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti je ocjenio da kosovskim Srbima nikakav drugi plan ne garantuje veća prava od onih predviđenih u paketu međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

"Ni Katalonija niti drugi regioni ne mogu imati elemente koji mogu poboljšati poziciju Srba više od onoga što predviđa plan Ahtisarija. Sve to može poslužiti kao političke igre i kao opcije ili alternative u procesu rješavanja pitanja ovog dijela Kosova", rekao je Hoti za Koha ditore.

On smatra da se paket Ahtisarija ne treba dirati, jer ne mogu da se imaju u vidu samo interesi Srba, pošto bi otvaranje tog paketa omogućilo istovremeno i otvaranje pitanja vezanih i za Albance.

Takođe ne treba zaboraviti da je ovaj paket bio bolan i za Albance, kazao je Hoti.

Iako je model Katalonije spomenuo šef Međunarodne civilne kancelarije Pieter Feith predstavnici ovog tijela smatraju da rješenje treba tražiti u okviru prijedloga Ahtisarija i da treba pronaći načine za njegovo sprovođenje.

"Plan Ahtisarija ostaje osnova za strukturu i funkcionisanje nezavisne države Kosovo uključujući i njene sjeverne opštine i zaštitu kulturnog i vjerskog nasljeđa na Kosovu", rekao je glasnogovornik MCK-a, Dren Seljimi, istićući da MCK radi sa Vladom i građanima Kosova da bi se pronašao najefikasniji i nastabilniji načina za ostvarivanje plana.