Svebošnjački sabor Sandžaka usvojio je deklaraciju o diskriminaciji u Sandžaku u kojoj se navodi da će Bošnjaci biti pozvani na građansku neposlušnost i proteste ukoliko "vlast ne promijeni ponašanje".

Ovom deklaracijom Sabor od međunarodnih institucija traži zaštitu i tvrdi da je "diskriminacija u Sandžaku prisutna u svim sferama života".

Sabor je usvojio i deklaraciji o preimenovanju Sabora u Narodno vijeće Sandžaka koje, između ostalog, treba da pripremi sve neophodno za otvaranje kancelarije Sandžaka u Briselu, Vašintonu, Istanbulu i Sarajevu.

Vijeće je, kako se navodi, najviše predstavničko tijelo građana Sandžaka, koje će ravnopravno zastupati interese građana u zemlji i inostranstvu i biće popunjeno članovima iz reda Srba i Crnogoraca.

U deklaraciji se navodi da je djelovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske vjeronauke "neprijateljski čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda".

Ovom deklaracijom se kritikuje i osporavanje postojanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je Bošnjačka kulturna zajednica, lista čiji je nosilac bio Zukorlić, formirala jula prošle godine, te "opstrukcija akreditacije Internacionalnog univerziteta čiji je Zurkorlić osnivač".