Sjedinjene Američke Države u nedjelju obilježavaju desetu godišnjicu napada na New York, Washington i Pennsylvaniju.

Zakazane su komemoracije na sva tri mjesta na koja su udarila četiri oteta aviona, ubivši više hiljada ljudi. Spomenik onima koji su poginuli bit će postavljen na mjestu World Trade Centera, čiji su tornjevi blizanci uništeni u napadima. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako su SAD i dalje na oprezu i budne u borbi protiv terorizma. Kao i u ranijim obilježavanjima godišnjice imena svih žrtava će biti pročitana na ceremoniji u New Yorku.

Pritom će se napraviti pauze za šutnju tačno u vrijeme kad su dva aviona udarila u WTC, treći je udario u Pentagon, a četvrti je bio prisiljen sletjeti u polje u Shanksvilleu, Pennsylvania, nakon što su se putnici borili s otmičarima.

Predsjednik Obama trebao bi putovati u sva tri mjesta na kojima će biti održane komemoracije. Govoreći u subotu, rekao je da su SAD još jače 10 godina nakon napada. "Kao prilagodljiv narod, mi ćemo nastaviti", rekao je Obama dodavši kako je Al-Qaida na putu prema porazu.

Mjere sigurnosti su pooštrene u New Yorku i Washingtonu nakon što je primljeno upozorenje da je Al-Qaida možda poslala napadače. Predsjedniku Obami će se u New Yorku pridružiti George W. Bush, koji je bio predsjednik u vrijeme napada. Bush je u subotu u Shanksvilleu rekao da SAD nikad neće zaboraviti ovaj zločin, te da su događaji od 11. septembra 2001. dramatično promijenili njegovu predsjedničku ulogu.

"Od predsjednika koji je prvenstveno bio usmjeren na domaća pitanja morao sam se preobratiti u ratnog predsjednika. To je nešto što nikad nisam želio niti sam mogao predvidjeti", rekao je Bush, prenosi BBC. Nije 11. septembar 2001. promijenio samo Bushovu ulogu, ti su događaji, u čemu se slažu gotovo svi komentatori, zasigurno promijenili svijet.