Zamjenik šefa izraelske diplomatije Dani Ayalon, koji je nedavno izazvao diplomatsku krizu s Turskom, nagovjestio je da bi ambasador te zemlje u Tel Avivu mogao da bude protjeran, ako turske TV drame nastave da prikazuju izraelske agente kao brutalne.

Ayalon je početkom nedjelje pozvao turskog ambasadora da protestuje zbog TV programa u kome izraelski agenti kidnapuju djecu i pucaju u stare osobe.

On je u subotu navečer u intervjuu za drugi kanal izraelske televizije rekao šta će Izrael uraditi, ako bude još epizoda na koje Izrael ima primjedbe.

"Možda ćemo protjerati njihovog ambasadora", rekao je Ayalon.

Upitan kasnije da li to on prijeti da protjera turskog ambasadora, Ayalon je odgovorio da će se razmotriti više odgovora protiv svake zemlje čije akcije nanose štetu Izraelu, uključujući i protjerivanje ambasadora.

"Nećemo dozvoliti situaciju u kojoj nas svaka zemlja udara. Ako bude napada na Izrael, ostavićemo sve opcije otvorene, uključujući i protjerivanje ambasadora. Ne želimo ni s kim da se svađamo, ali nećemo čekati skrštenih ruku", kazao je drugi čovjek izraelske diplomatije.

Kriza u odnosima Jerusalema i Ankare izazvana je kada je Ayalon postavio turskog ambasadora Ahmeta Oguza Çelikköla da sjedi na dvosjedu vidljivo nižem od njegove stolice i odbio da se rukuje s njim. Pri tom je skrenuo pažnju kamermanima na hebrejskom jeziku da sve to snime.

"Moja namjera nije bila da ponizim, već da pošaljem vizuelnu poruku. Slika je bila namjenjena Turcima da im se pošalje poruka", rekao je Ayalon, aludirajući na činjenicu da su kamere sve zabilježile, ali je porekao da je to bilo planirano, tvrdeći da je mislio da nije snimljeno šta govori i da neće biti emitovano.

On je podsjetio na incident u Davosu prošle godine, kada se turski premijer Recep Tayyip Erdogan naljutio na Svjetskom ekonomskom forumu poslije verbalnog duela s predsjednikom Izraela Shimonom Peresom, zbog ofanzive Izraela na pojas Gaze i napustio diskusiju.

Ayalon je ocijenio da je to bilo poniženje, a ne ono što je on uradio.