Grupa bijesnih stanovnika glavnog grada Haitija brutalno je pretukla štapovima muškarca za kojeg se sumnja da je lopov. Skinuvši ga do gola, svezali su mu ruke i noge, te ga potom vukli razrušenim ulicama Port-au-Princea, grada koji je u utorak popodne pogodio snažan zemljotres.

Ovo je sam jedan u nizu prizora koji dolaze iz ove napaćene zemlje, gdje anarhija prijeti da destabilizuje sve pokušaje međunarodnih humanitarnih organizacija da dovedu pomoć.

Strah i nasilje na gradskim ulicama raste, dok političari urgiraju na uvođenje policijskog sata i drugih mjera, piše Daily Mail.

Ipak, pljačkaši motre na preživjele koji se bore da svojim porodicama dopreme osnovne životne namirnice u improvizovane kampove za prihvat preživjelih.

Muškarci naoružani mačetama i drugim oružjem šetaju gradom u potrazi za bilo čim, a nesigurnost građana je sve veća.

Prema nekim procjenama, moguće je da je ovdje stradalo i do 200.000 ljudi.

Srušene su kuće, uništene škole, opljačkane prodavnice, a brojni unesrećeni Haićani lutaju ulicama u potrazi za sestrama, braćom, djecom i voljenima. Osim što su izgladnjeli, žedni i bez krova nad glavom, još im je teže što ne znaju da li su njihovi najmiliji među živima ili među onima anonimno sahranjenim u masovnim grobnicama.

Duž cijelog Port-au-Princea su ruševine. Scene koje su obišle cijeli svijet pokazuju svu veličinu ove tragedije koja je pogodila siromašni Haiti nakon dva jaka zemljotresa.