Premijer Hashim Thaçi kaže da je cilj nove strategije kosovske vlade jačanje suvereniteta i poboljšanje ekonomske situacije na sjeveru Kosova.

"Strategija sadrži četiri glavne oblasti: jačanje vladavine zakona na cijeloj teritoriji Kosova, decentralizaciju i formiranje nove opštine Sjeverna Mitrovica, pitanje opštinske vlasti u tri sjeverne opštine (Leposavić, Zvečane i Zubin Potok), poboljšanje socio-ekonomske situacije na tom dijelu Kosova", rekao je premijer Hashim Thaçi.

Prema njegovim riječima, za postizanje tih ciljeva Vlada Kosova može formirati poseban finansijski fond za sever Kosova.

"Prošle godine smo na tom dijelu Kosova investirali osam miliona eura. Ove godine, zavisno od okolnosti, možemo formirati poseban fond za sjever i za to imamo potpunu međunarodnu podršku", rekao je Thaçi.

On navodi da će dokument sadržati konkretne rokove za njegovo sprovođenje i biće u skladu sa Ahtisarijevim predlogom, Ustavom i zakonima Kosova.

Predsjednik Vlade Kosova je rekao da je priprema strategije "u finalnoj fazi" i dodao da se "ona radi u suradnji Vlade Kosova i međunarodnih faktora, uključujući Međunarodnu civilnu kancelariju".

Pripremu strategije je potvrdio šef Međunarodne civilne kancelarije, Peter Feith.