Ovog mjeseca Poreska administracija Kosova počinje uvođenje fiskalnih kasa poreskim obveznicima na cjeloj teritoriji Kosova. Odabrana su dva operatera za istaliranje ove Fiskalne kase, kao mehanizam smanjenja sive ekonomije, onemogućit će izbjegavanje poreskih obaveza.

Fiskalne kase, kao mehanizam smanjenja sive ekonomije, onemogućit će izbjegavanje poreskih obaveza.

Svi kosovski biznismeni koji ne budu izvršavali poreske obaveze prema državi biće suočeni sa otežanim poslovanjem u 2010. godini.

Poreska adminitracia Kosova ovog puta je ozbiljna. Njena Kancelarija je saopštila da je projekat istaliranje fiskalnih kasa pri kraju.

Direktor Poreske administracije Kosova Bexhet Haliti je kazao da je sve spremno za uvođenje fisklanih kasa i da se čeka samo na trećeg operatera za njihovo istaliranje, te da se nada da će naredne nedjelje početi realizacija ovog veoma važnog projekta.

Za zajednicu biznismena ovaj korak poreske administracije, iako je zakasnio, uvijek je dobrodošao.

Sekretar u Privrednoj Komori Berat Rukiqi kaže da će uvođenje fiskalnih kasa umnogome smanjiti sivu ekonomiju i rad na crno, kao i izbjegavnje poreskih obaveza prema državi. Po njemu, to će dati doprinos i zaštiti konkurencije.

Početkom 2009. je počeo probni test ovog projekta kada su prema sopstvenoj želji 10 biznismena pristala da im se uvedu fiskalne kase.

Poreska administracija je u suradnji sa MMF-om prošle godine oformila radne grupe za izradu zakonskih akata sa kojima će biti precizirana procedura uvođenja fiskalnih kasa.

Zakonska infrastruktura je sada gotova.

Također, iz kosovskog budžeta za prošlu godinu je izdvojen jedan milion eura za pripremu terena za početak uspostave ovog fiskalnog mehanizma.

Poreska administracija je u 2009. godini imala ulaz oko 206 miliona eura.