Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Prištini da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost Kosova, kao i da podržava izjave njemačke kancelarke Angele Merkel o odnosima Kosova i Srbije.

"Podupirem teritorijalnu cjelovitost Kosova i osobito podupiremo vaša nastojanja da svaki građanin i svaka građanka ima jednaka prava, jednako mjesto uz poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava", rekla je Kosor.

Kosorova na Kosovu boravi zajedno sa delegacijom hrvatskih biznismena koji učestvuju na ekonomskom forumu Kosovo-Hrvatska.

Kosorova je nakon sastanka sa kosovskim kolegom Hashimom Thaçijem izjavila da je dijalog jedini način rješavanja problema između Prištine i Beograda, naglasivši da je Hrvatska spremna da pruži podršku ovom procesu ukoliko je to potrebno.

"Hrvatska kao lider u regiji, mi ćemo učiniti sve napore da zaista pomogne u obnavljaju dijaloga između Beograda i Prištine, to je jedini put", kazala je ona.

Zagreb najveći prijatelj

Predsjednica hrvatske Vlade je takođe pozvala kosovske vlasti da se angažuju u poboljšavanju položaja hrvatske zajednice na Kosovu, za šta je dobila obećanje od strane vlade.

Kosorova je naglasila da Kosovo i Hrvatska imaju međusobno dugogodišnje prijateljstvo, a koje je obnovljeno poslije rata protiv Miloševićevog režima.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoištočnoj Evropi i na to možete i ubudućnosti računati", poručila je Kosor svom kosovskom kolegi.

Kosorova je takođe posjetila glavni štab KFOR-a na Kosovu, gdje se sastala sa komadantom Erhardom Bühlerom. Tom prilikom, ona se sastala i sa hrvatskim vojnicima na Kosovu koji djeluju u sklopu NATO misije.

"Zaista sam ponosna nakon što sam čula riječi generala koji je rekao da ste odlični vojnici, da ste disciplinirani, a to mislim da su temelji svega u vojničkom poslu“, kazala je ona hrvatskim vojnicima.

Tokom posjete hrvatske premijerke Prištini, potpisani su i sporazumi saradnje između Hrvatske i Kosova u oblastima evropskih integracija, ekonomije i infrastrukture.

Radio Slobodna Evropa